Αυτή η ενότητα, που αποτελεί ένα πρωτοπόρο εγχείρημα της ιδέας ΑΙΩΝ 1922 και των ανθρώπων της, έχει ως σκοπό να αποτελέσει έναν ενημερωτικό οδηγό που θα μυήσει το ευρύ κοινό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις πολυποίκιλες συναρτήσεις της ανατολίτικης ταπητουργίας. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα διεξοδικό εγχειρίδιο για τους λάτρεις του αυθεντικού χειροποίητου χαλιού, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωσή τους και την ποιοτική εξασφάλιση των αγορών τους. Στο βιβλίο αυτό παρατίθεται μια πληθώρα στοιχείων με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που απευθύνονται σε όσους προσεγγίζουν το χειροποίητο χαλί όχι με την καταναλωτική λογική του εμπορεύματος, αλλά με το διερευνητικό και ανήσυχο πνεύμα του συλλέκτη.

Η τέχνη της ταπητουργίας δεν εκλαμβάνεται ως ένας αποκομμένος παραγωγικός τομέας, αλλά ως έκφανση των πολιτισμών που το γέννησαν και το εξέλιξαν. Έτσι, κρίθηκε σκόπιμη η ταυτόχρονη διερεύνηση των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών και των εθνογραφικών αναφορών στις ταπητουργικές περιοχές, σε συνδυασμό με την παρουσίαση των διαφορετικών ταπητουργικών παραδόσεων. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε σε ό,τι αφορά στην ταξινόμιση, σε καμία περίπτωση δεν προσβλέπει στην απολυτότητα, καθώς η ίδια η πολυσχιδής γενεαλογία της ταπητουργίας δεν επιτρέπει αποκλειστικές κατηγοριοποιήσεις και μονοδιάστατες ιστορικές περιγραφές.Η ενότητα είναι οργανωμένη με βάση την πιο έγκυρη μεθοδολογία και επικεντρώνεται σε μια ανθρωπολογική και όχι σε μια εθνοκεντρική οπτική. Οι εκφάνσεις της λαϊκής τέχνης των φυλών αναπτύχθηκαν παράλληλα με τις πολιτισμικές παραδόσεις και όχι σύμφωνα με τις αυθαίρετες –και εν πολλοίς αστήριχτες εθνολογικά -μετατοπίσεις των εθνικών συνόρων. Τα ονόματα χωρών που παρατίθενται, αναφέρονται πρωτίστως στην έννοια του έθνους με όλες τις πολιτισμικές παραμέτρους και λιγότερο στην έννοια του κράτους ως περιχαρρακωμένης εδαφικής οντότητας.

Ευελπιστούμε ότι αυτό το πόνημα θα αποτελέσει χρήσιμο οδοδείκτη στον κυκεώνα της αγοράς χαλιών, εξασφαλίζοντας το αγοραστικό κοινό με την σιγουριά που προσφέρει η εμπεριστατωμένη ενημέρωση. Το περιεχόμενο της ενότητας προέκυψε αναπόφευκτα μέσα από επιλεκτικές διαδικασίες, που όμως δεν βασίζονται στην αυθαίρετη κρίση, αλλά στη βιωμένη εμπειρία και στη συσσωρευμένη γνώση πολλών χρόνων. Η ενότητα αυτή έρχεται να καλύψει το αντίστοιχο κενό στην καταναλωτική «σφαίρα» και ελπίζουμε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι και πολύτιμο «σύντροφο» των αγορών όσων μοιράζονται το ίδιο πάθος για τα χαλιά με όλους εμάς, τους ανθρώπους του ιδιαίτερου κόσμου ΑΙΩΝ 1922 που με μεράκι συντάξαμε αυτόν τον οδηγό.

Η Bokhara είναι μια πόλη του Τουρκεστάν στο σημερινό Ουζμπεκιστάν. Το όνομά της (Μπουχάρα) έχουν όλα τα χαλιά με τουρκμένικα σχέδια που παράγονται παραδοσιακά στο σημερινό γεωγραφικό Τουρκεστάν. Επειδή η γεωγραφία δεν αντικρίζει πάντα και τις φυλές που κατοικούν στις διάφορες χώρες, οι Τουρκμένοι πέρα από το Τουρκεστάν ζουν στην Περσία, στο Αφγανιστάν, στα Βόρεια του Πακιστάν, στις άλλες δημοκρατίες του Τουρκεστάν αλλά και σε τμήμα της Δυτικής Κίνας.

Στην “καρδιά” της Ευρασίας, στη σκιά της οροσειράς του Καυκάσου, απλώνονται οι πεδινές περιοχές που συναπαρτίζουν την ομώνυμη περιοχή. Ο Κάυκασος οριοθετείται από τη Ρωσία στα βόρεια, δυτικά από τη Μαύρη Θάλασσα, ανατολικά από την Κασπία Θάλασσα, νοτιοδυτικά από την Τουρκία και νότια από το Ιράν. Το βορειοδυτικό του τμήμα κατοικείται από Ουκρανούς. Τα βουνά του Καυκάσου θεωρούνται συχνά ως η διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και οι περιοχές που βρίσκονται στους πρόποδές τους θεωρούνται εδάφη είτε της μίας ηπείρου είτε της άλλης.

Όταν λέμε Vintage, στη σύγχρονη εποχή δεν εννοούμε μόνο κάτι σχετικό με το κρασί. Σήμερα με τον όρο “Vintage” εννοούμε παλιά αντικείμενα, έπιπλα, αυτοκίνητα, υφάσματα, χαλιά κ.λπ. Ο χαρακτηρισμός “Vintage” για ένα παλιό αντικείμενο, το διαχωρίζει από ένα πολύ παλαιότερο που αντικειμενικά ορίζεται “Antique”.
Στα χειροποίητα χαλιά όλα εκείνα που παρήχθησαν πριν από τριάντα και πλέον χρόνια χαρακτηρίζονται “Old” ή “Vintage”. Η εποχή του Μεταμοντερνισμού προκάλεσε νέες ιδέες και τάσεις. Μία από αυτές ήταν η ανάμειξη του παλιού παραδοσιακού χαλιού με την σύγχρονη αίσθηση του minimal, που εξελίσσεται σε έντονη χρωματική απόδοση.
Έτσι, ανατρεπτικοί καλλιτέχνες με σύγχρονα ερεθίσματα πήραν παλιά “Vintage” χαλιά από διάφορες αυθεντικές καταγωγές, όπως Περσία, Αφγανιστάν, Τουρκία, Καύκασος, τα οποία τελικά αναγέννησαν, αναπαράγοντάς τα.

Η τέχνη των χαλιών Patchwork είναι αρχαιοτάτη. Είναι η συρραφή μικρών και ετερόκλητων υφαντικών τεμαχίων που δημιουργούν μία μεγαλύτερη επιφάνεια. Κάτι αντίστοιχο εφαρμόζεται στην παπλωματοποιία. Το 1903 στην Αίγυπτο, σε ανασκαφές για έναν Φαραώ της Πρώτης Δυναστείας, από το 3400 π.Χ., ανακαλύφθηκε απρόσμενα ένα χαλί που βρέθηκε στο πάτωμα ενός τάφου και πιστεύεται ότι φτιάχθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Τα σχέδια αυτού του χαλιού είναι παρόμοια με τα σημερινά.

Καταστήματα

Καταστήματα

(Έναντι "ΥΓΕΙΑ")
210-6231300
Ωράριο λειτουργίας:
Δε. 10:00 - 15:00
Τρ. 10:00 - 21:00
Τε. 10:00 - 15:00
Πέ. 10:00 - 21:00
Πα. 10:00 - 21:00
Σά. 10:00 - 17:00
Χάρτης Περιοχής και Οδηγίες
(και Αθανασίου Διάκου)
210-9703432
Ωράριο λειτουργίας:
Δε. 10:00 - 15:00
Τρ. 10:00 - 21:00
Τε. 10:00 - 15:00
Πέ. 10:00 - 21:00
Πα. 10:00 - 21:00
Σά. 10:00 - 17:00
Χάρτης Περιοχής και Οδηγίες
Καλέστε μας δωρεάν στο 800-11-1922-0, για οποιαδήποτε πληροφορία γύρω από τα χαλιά!
custserv@aion1922.com
After Sales Service
210 3000500 (10:00 - 16:00), εκτός Σαββάτου
Copyright © 2018 Αυθεντικά Χειροποίητα Χαλιά ΑΙΩΝ 1922
 

Αυθεντικά Χειροποίητα Χαλιά ΑΙΩΝ 1922: Ο κόσμος της πιστοποιημένης ποιότητας στα χειροποίητα χαλιά και κιλίμια. 

Η μεγαλύτερη και πληρέστερη συλλογή αυθεντικών χαλιών στην Ευρώπη. Χαλιά σε άπειρα σχέδια, χρώματα, αλλά κα σε κάθε πιθανή και απίθανη διάσταση.
 
Καταστήματα χαλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χιλιάδες αυθεντικά χαλιά ΑΙΩΝ 1922!

 

Επισκέπτες All Time

6141219
Τώρα OnLine: 455