Τα Αυθεντικά χειροποίητα χαλιά, σε αντίθεση με τα χαλιά μηχανής ή τις μοκέτες, δεν χρειάζονται κάθε χρόνο καθαρισμό από Ταπητοκαθαριστήριο. Είναι απόλυτα αρκετή μία φορά κάθε τρία έως έξι χρόνια, ανάλογα με την επιβάρυνση που δέχονται. Στα Αυθεντικά χαλιά, τα νήματα από τα οποία φτιάχνονται δεν είναι συνθετικά ούτε προέρχονται από βιομηχανικό κλωστήριο, ώστε να είναι ομοιογενή και να αντιδρούν όμοια στο νερό. Τα νήματα για ένα Αυθεντικό χαλί προετοιμάζονται με το χέρι και είναι ανομοιογενή και έτσι αντιδρούν διαφορετικά το καθένα στο νερό. Έτσι, στα χειροποίητα πρέπει να αποφεύγεται κάθε χρήση νερού, εάν δεν ξέρουμε επιβεβαιωμένα συγκεκριμένη περιοχή προέλευσης κάθε χαλιού και επιπλέον με απόλυτη ακρίβεια την ποιότητα του μαλλιού που χρησιμοποιήθηκε.

Υπάρχουν πολλά αξιόπιστα ταπητοκαθαριστήρια σε όλη την Ελλάδα. Όμως ο καθαρισμός των χειροποίητων γίνεται με μεθόδους διαφορετικές από εκείνες των χαλιών μηχανής, στα οποία τα περισσότερα ταπητοκαθαριστήρια έχουν μεγάλη εμπειρία. Κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού τα χειροποίητα, στο γενικό σύνολο χαλιών και μοκετών, αποτελούν ένα μονοψήφιο εξαιρετικά ελάχιστο ποσοστό. Έτσι, πριν αναθέσετε τον καθαρισμό ενός χειροποίητου χαλιού, θα πρέπει να λάβετε προηγουμένως ρητή διαβεβαίωση ότι το χαλί σας θα καθαρισθεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Δυστυχώς, πολλές φορές η τεχνική απειρία και η επαγγελματική ανεπάρκεια καλύπτονται εκ των υστέρων από τη φθηνή και εύκολη δικαιολογία του ότι "φταίει το χαλί". Κανένα χειροποίητο χαλί και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι “υπεύθυνο” για προβλήματα που παρουσιάστηκαν μετά την επέμβαση (με τις όποιες ενέργειες) για τον καθαρισμό του. Απλά, κάθε χειροποίητο, ανάλογα με την καταγωγή του, την ποιότητα του μαλλιού, ή μεταξιού και το σημαντικότερο τις ιδιαίτερες επεξεργασίες τελικού φινιρίσματος αποτελεί και μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνο του. Άρα, απαιτείται βαθειά και ειδικευμένη γνώση, ώστε να εφαρμόζεται κατά περίπτωση και η αντίστοιχη μεθοδολογία στον καθαρισμό του.
Συμπερασματικά, πρέπει να επιμείνετε στο όποιο ταπητοκαθαριστήριο αποτανθείτε, ώστε να σας διαβεβαιώσει ξεκάθαρα, ότι μπορεί να καθαρίσει το χειροποίητο χαλί σας, χωρίς να του δημιουργήσει πρόβλημα. Κυρίως ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη σε αντίθετη περίπτωση.. Εάν δε βρείτε το ανάλογο ειδικευμένο καθαριστήριο χειροποίητων χαλιών με αξιόπιστη διαβεβαίωση, που να σας καλύπτει απόλυτα, τότε αποτανθείτε σε εμάς. Θα σας λύσουμε το πρόβλημα.
Για αυτή την περίπτωση τα καταστήματα ΑΙΩΝ1922 αναλαμβάνουν την περιποίηση και τον καθαρισμό αποκλειστικά και μόνον των Αυθεντικών χαλιών ΑΙΩΝ1922. Η εργασία αυτή δεν είναι κερδοσκοπική, αλλά στοχεύει στην απόλυτη εξυπηρέτηση των πελατών που προσφέρει το ΑΙΩΝ1922 After Sales Service. Προϋπόθεση η παράδοση και παραλαβή των χαλιών στα Καταστήματα ΑΙΩΝ1922, με οπωσδήποτε προηγούμενη την απαραίτητη τηλεφωνική επικοινωνία στον αριθμό 210-3000500 από 10:00-16:00 (εκτός Σαββάτου) για διαδικαστικούς λόγους της τιμολόγησης και της διακίνησης. Ισχύει από 01/05/2020 – 31/08/2020.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες τιμολόγησης για ολόκληρο το χαλί *:

 

Μάλλινα

Μαλλομέταξα

Μεταξωτά (Ζωικά ή φυτικά)

μέχρι 2,5

€24

€36

€48

μέχρι 4,00 

€40

€60

€80

μέχρι 6,0

€60

€90

€120

άνω των 6,0

€80

€120

€160

*Δεν περιλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.

Η τιμή περιλαμβάνει το στεγνό καθάρισμα των χαλιών με απόλυτα παραδοσιακό, οικολογικό τρόπο, από τεχνίτες της Ανατολής, χωρίς βοήθεια από βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή από την εμπλοκή χημείας. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει την γενική περιποίηση του χαλιού, που οφείλεται σε φυσιολογική φθορά. Δεν περιλαμβάνει συντήρηση σε ρέλια, κρόσια, αποχρωματισμούς, αφαίρεση τοπικών λεκέδων ή επισκευές από φαγώματα, τρύπες, ζημιές από νερά ή κατοικίδια. Εφόσον απαιτείται κάποια τέτοια αποκατάσταση, χρεώνεται ξεχωριστά:

Το χαλί με κάποιο από τα ανωτέρω ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, αφού ελεχθεί προσεκτικά, με βάση τις ώρες που χρειάζεται ο ειδικευμένος τεχνίτης για την αποκατάστασή του, ανακοινώνεται το ακριβές κόστος στον πελάτη και εφόσον το αποδεχθεί και το πληρώσει, προχωρούν οι εργασίες. Σημειωτέον, ότι οι ώρες του τεχνίτη πληρώνονται, ανεξάρτητα από το επιτυχές ή όχι αποτέλεσμα. Ειδικά για τις περιπτώσεις λεκέδων σε εξαιρετικά ευαίσθητες κατηγορίες (υψηλής ποιότητας) χαλιών και κυρίως των αποχρωματισμών (από νερό ή ήλιο κ.λ.π.), η προσπάθεια αποκατάστασης μπορεί (αν και εντελώς σπάνια) να διογκώσει το πρόβλημα αντί να το θεραπεύσει. Γι’ αυτές, όπως και για κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση, η εταιρεία δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για το αποτέλεσμα της εργασίας. Άλλωστε, η όλη απόλυτα εξειδικευμένη προσπάθεια από τους πλέον έμπειρους τεχνίτες αποτελεί μια εντελώς μη κερδοσκοπική παροχή, που αφορά αποκλειστικά και μόνον τα δικά μας χαλιά.

Ο ΑΙΩΝ1922 δεν έχει κανένα απολύτως οικονομικό όφελος από την περιποίηση ούτε από τις εργασίες αυτές, με μόνη προσδοκία την ολοκληρωμένη ικανοποίηση των πελατών του.

Για τις περιπτώσεις μη αυθεντικών χειροποίητων χαλιών, όπως τα μοντέρνα χαλιά Handtufted & Shaggy, επειδή οι τεχνίτες μας δεν έχουν αντίστοιχη εμπειρία, μπορούμε να προτείνουμε αξιόπιστα ταπητοκαθαριστήρια. Όμως, ευτυχώς υπάρχει πάντοτε και η επιλογή της "Απόσυρσης" χαλιών μηχανής, που φέτος, ειδικά και αποκλειστικά για τους πελάτες μας, επεκτείνεται και για τις ανωτέρω κατηγορίες μοντέρνων χειροποίητων χαλιών Handtufted και Shaggy. Επιλογή που αποδεικνύεται απόλυτα συμφέρουσα, αφού τα αποσυρόμενα χαλιά υπολογίζονται σε τιμή (€50/m2),που δεν απέχει από την τιμή αγοράς τους, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγετε και το κόστος καθαρισμού. Δηλαδή τελικά ο καθαρισμός αυτών των κατηγοριών μοντέρνων χαλιών είναι οικονομικά εντελώς ασύμφορος. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες στην ενότητα "Απόσυρση χαλιών".

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΑΙΩΝ1922 διαθέτει ειδικό τμήμα “After Sales Service”, τηλέφωνο 210 3000500 (10:00 – 16:00, εκτός Σαββάτου), που είναι το μόνο αποκλειστικά αρμόδιο για οποιαδήποτε θέμα ενδεχομένως προκύψει μετά την αγορά. Το τμήμα After Sales Service και τα ανάλογα άρθρα στην ιστοσελίδα μας, είναι τα μοναδικά υπεύθυνα για γραπτές συμβουλές και οδηγίες σχετικά με τα αγορασθέντα χαλιά. Κάθε επίκληση προφορικών συμβουλών ή διαβεβαιώσεων από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, θεωρείται ανυπόστατη και δεν δεσμεύουν την εταιρεία.

Για να έχετε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση, μην περιορίζεστε μόνο σε αυτό το άρθρο. Ανατρέξτε σε όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε συμβουλές φροντίδας. Μόνο έτσι θα έχετε μια αποτελεσματική γνώση της φροντίδας των χειροποίητων χαλιών.

Τα καλά χειροποίητα χαλιά δεν είναι μόνο όμορφα, αλλά και ανθεκτικά. Με σωστή συντήρηση περνούν από γενιά σε γενιά, η αξία τους μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου και αποκτούν τη «γοητεία του παλιού».

Εκτός από τη συντήρηση που παρέχουν οι ειδικοί, μπορούμε και μόνοι μας να ακολουθήσουμε κάποιες συμβουλές που θα διατηρήσουν τα χαλιά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση:

 

Όλα τα παραπάνω προβλήματα, αν & σπάνια, μπορεί όμως να παρουσιασθούν σ' ένα χειροποίητο χαλί από οποιαδήποτε ενδεχόμενη αμέλεια ή απροσεξία. Μόλις διαπιστώσετε ένα τέτοιο πρόβλημα, το αντιμετωπίζετε με ψυχραιμία εφόσον πρόκειται για χαλί "ΑΙΩΝ 1922", γιατί το AFTER SALES SERVICE παρέχεται δια βίου & ο "ΑΙΩΝ 1922", είναι πάντοτε δίπλα στον πελάτη.
Πρέπει εδώ να τονισθεί με ιδιαίτερη έμφαση, ότι τα χειροποίητα χαλιά δεν είναι προϊόντα βιομηχανικής παραγωγής, ώστε να είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους, αφού παράγονται το κάθε ένα ξεχωριστά από διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές κατά περιοχή μεθόδους κλωστοποίησης, ύφανσης & φινιρίσματος ενώ τα μαλλιά που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικά ακόμα και μεταξύ κωμοπόλεων της ίδια περιοχής. Έτσι, δεν υπάρχει ομοιογένεια μεταξύ τους ούτε στην εμφάνιση ούτε στην αντοχή ούτε στην συμπεριφορά από τη χρήση. Κάθε χειροποίητο χαλί έχει τη δική του ιδιαιτερότητα που αντικατοπτρίζει την επιμέλεια & το μεράκι του δημιουργού του, την μέθοδο επεξεργασίας & την ποιοτική διαφορά των εντελώς ανόμοιων μαλλιών που χρησιμοποιούνται.
Δηλαδή τα χειροποίητα δεν αποτελούν μια κατηγορία όπως τα χαλιά μηχανής με ποιοτικές διαβαθμίσεις αλλά το κάθε χειροποίητο χαλί είναι μια αυτόνομη κατηγορία & έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και προσωπικότητα. Μια προσωπική δημιουργία σε ένα καλλιτεχνικό χειροτέχνημα με αριστουργηματική εκτέλεση, ακριβού κόστους, η υψηλή ποιότητα δεν συνεπάγεται και την υψηλή αντοχή. Όσο πιο ποιοτικό είναι ένα χειροποίητο χαλί τόσο πιο ευαίσθητο είναι στη χρήση του, και απαιτεί την ανάλογη "στοργή & φροντίδα", ώστε να διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση για πολλές πολλές γενεές & αιώνες. Το σημαντικό, δεν είναι ο λόγος που προκάλεσε το πρόβλημα, αλλά η αποκατάστασή του. Όλα τα προβλήματα αποκαθίστανται & μάλιστα απόλυτα στις περισσότερες περιπτώσεις. Η εργασία χειρός, σε αντίθεση με τη βιομηχανική παραγωγή, ξαναδημιουργείται όπως μετά το ξήλωμα ενός χειροποίητου πλεκτού (με πλεκτοβελόνες) ξαναπλέκεται, χωρίς να αφήνει ίχνη "μανταρίσματος".
Πρέπει να επισημάνουμε ιδιαίτερα τα σημεία εκείνα εκτός του κυρίως χειροποίητου χαλιού με συχνότερα προβλήματα από φυσιολογική χρήση, που είναι τα κρόσσια & τα ρέλια. Τα κρόσσια λόγω χρώματος ή λόγω της ιδιοσυστασίας τους αλλά & λόγω του ακραίου σημείου που βρίσκονται στο χαλί έχουν μια επιπλέον ευαισθησία. Επίσης, τα ρέλια σε χαλιά που η παράδοση τα θέλει μετά την ύφανση (π.χ. Bokhara Pakistan) ενδέχεται από οποιοδήποτε καρφάκι ή γρέζο τακουνιού να ξηλωθούν πολύ εύκολα. Είναι προφανές, ότι τα εκτός του κυρίως χειροποίητου χαλιού προβλήματα από τη συνήθη χρήση, δεν αποτελούν ελάττωμα του χαλιού (σχετικό άρθρο “κρόσσια και ρέλια”).
Για ορισμένο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία αγοράς, στην εντελώς απίθανη περίπτωση, κατασκευαστικού ελαττώματος, η αποκατάσταση αυτή παρέχεται δωρεάν. Είναι αυτονόητο, ότι το "δωρεάν" δεν ισχύει για χαλιά που αγοράσθηκαν σε τιμή εκποίησης, δηλαδή με έκπτωση άνω του 50%. Σε όλα ανεξαιρέτως τα χειροποίητα χαλιά ΑΙΩΝ1922, ακόμα και εκείνα σε τιμή εκποίησης, κάθε αποκατάσταση χρεώνεται αλλά μόνον στο ακριβές κόστος των ωρών που θα χρειαστεί ο τεχνίτης για τη συγκεκριμένη εργασία. Δηλαδή ο πελάτης χρεώνεται ακριβώς με την αμοιβή του τεχνίτη και μόνον, χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό όφελος για την εταιρεία. Άλλωστε, όλες αυτές οι υπηρεσίες μετά την πώληση παρέχονται μη κερδοσκοπικά, ενώ περιορίζονται μόνο στους πελάτες ΑΙΩΝ1922 αποκλειστικά. Ταυτόχρονα αποτελεί μια παροχή σιγουριάς και αξιοπιστίας, των αυθεντικών χαλιών ΑΙΩΝ1922, που ισχύει δια βίου προς όλους τους πελάτες.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΑΙΩΝ1922 διαθέτει ειδικό τμήμα “After Sales Service”, τηλέφωνο 210 3000500 (10:00 – 16:00, εκτός Σαββάτου), που είναι το μόνο αποκλειστικά αρμόδιο για οποιαδήποτε θέμα ενδεχομένως προκύψει μετά την αγορά. Το τμήμα After Sales Service και τα ανάλογα άρθρα στην ιστοσελίδα μας, είναι τα μοναδικά υπεύθυνα για γραπτές συμβουλές και οδηγίες σχετικά με τα αγορασθέντα χαλιά. Κάθε επίκληση προφορικών συμβουλών ή διαβεβαιώσεων από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, θεωρείται ανυπόστατη και δεν δεσμεύουν την εταιρεία.

Για να έχετε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση, μην περιορίζεστε μόνο σε αυτό το άρθρο. Ανατρέξτε σε όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε συμβουλές φροντίδας. Μόνο έτσι θα έχετε μια αποτελεσματική γνώση της φροντίδας των χειροποίητων χαλιών.

 

Αυθεντικό, και κατά συνέπεια οικολογικό, χειροποίητο χαλί, είναι ένα ακριβό έργο τέχνης, υψηλής ποιότητας. Όμως, η υψηλή ποιότητα, δεν σημαίνει & υψηλή αντοχή. Είναι η διαφορά μεταξύ μιας μεταξωτής τουαλέτας & ενός παντελονιού τζην, ή μεταξύ ενός Toyota & μιας Lamborghini. Το παντελόνι τζην και το αυτοκίνητο Toyota είναι αποδεδειγμένα μεγάλης αντοχής, όπως σε αντιστοιχία τα συνθετικά μηχανής, είναι τα πλέον ανθεκτικά χαλιά. Τα συνθετικά χαλιά μηχανής, πωλούνται στα αντίστοιχα καταστήματα μηχανοποίητων χαλιών, αλλά ακόμα και σε υπαίθριες αγορές. Είναι τα πλέον ανθεκτικά, γιατί η συνθετική ίνα είναι συνεχής,(όπως ακριβώς η μπετονιά) και το συνεχές της ίνας, προσδίδει υπερβολικά μεγάλη αντοχή. Επιπλέον, βάφονται με χημικό τρόπο στην μάζα, οπότε και τα χρώματα είναι ανεξίτηλα στον ήλιο και δεν επηρεάζονται από το νερό. Επιπρόσθετα, καθαρίζονται εξαιρετικά εύκολα, αφού οι όποιοι λεκέδες ή λερώματα, δεν εμποτίζουν την συνθετική ίνα. Και πέραν αυτών, αντέχουν σε υψηλές ποσότητες νερού, ενώ στεγνώνουν χωρίς κίνδυνο συρρίκνωσης. Βέβαια, από την άλλη, το πετρελαιογενές του υλικού ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και αντίστοιχες επιδράσεις στο περιβάλλον.
Το αυθεντικό χειροποίητο, όπως η μεταξωτή τουαλέτα ή το αγωνιστικό Lamborghini, απαιτούν "στοργή & φροντίδα", δηλαδή συνεχή περιποίηση & συντήρηση, ώστε να εξασφαλισθεί υψηλή & μακροχρόνια αντοχή. Όλα τα αυθεντικά χειροποίητα "ΑΙΩΝ 1922" έχουν εξασφάλιση, δια βίου εξυπηρέτησης (After Sales Service). Σε σχέση με τα ενδεχόμενα προβλήματα, που μπορεί να παρουσιασθούν από κάθε πιθανή ή απίθανη απροσεξία ή αμέλεια, είναι γεγονός ότι αποκαθίστανται απολύτως στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή η εργασία χειρός, σε αντίθεση με τη βιομηχανική παραγωγή, ξαναδημιουργείται όπως μετά το ξήλωμα ενός χειροποίητου πλεκτού (με πλεκτοβελόνες) ξαναπλέκεται, χωρίς να αφήνει ίχνη "μανταρίσματος".
Η ιστορία του χειροποίητου χαλιού ανάγεται πολλούς αιώνες πίσω, ενώ η βιομηχανία χαλιών, μόλις εγγίζει τον ένα αιώνα. Οι σύγχρονες παραγωγές αυθεντικών χειροποίητων χαλιών, ελάχιστα διαφέρουν από εκείνες των προηγούμενων αιώνων. Η διαφορά έγκειται στην χρηστικότητα & χρήση τους. Τότε, στη μεν Ανατολή έβγαζαν τα υποδήματα πριν πατήσουν (όπως ακόμα & μέχρι σήμερα στους τόπους λατρείας τους), στην δε Δύση, στις Βασιλικές Αυλές χρησιμοποιούσαν από τότε ισχυρά ποδόμακτρα, ώστε να μην προκληθεί ζημιά στα χαλιά. Από την άλλη, στη σημερινή εποχή, στις χώρες της Ανατολής (Τουρκία-Συρία-Περσία-Αίγυπτος-Αραβία κ.λ.π.) τα υποδήματα αφήνονται έξω από την πόρτα ενώ εντός της οικίας με χαλιά, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά μαλακές παντόφλες. Και αυτό, γιατί τα παπούτσια, ακόμα & να σκουπιστούν καλά, μπορεί να έχουν συγκρατήσει οποιασδήποτε μορφής ψήγματα ή "γρέζο" που προκαλεί ζημιά. Αλλά & στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, (Γερμανία, Ολλανδία, Σκανδιναβία κ.λ.π.) τα παπούτσια της οικογένειας, συνήθως παραμένουν στην είσοδο εν σειρά, & για να μένουν τα μεταφερόμενα μικρόβια εκτός οικίας, & να μειωθούν οι θόρυβοι βαδίσματος αλλά & για να προστατευτούν τα χαλιά.
 

 
Τα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά είναι προϊόντα οικολογικά. Αυτά τα πραγματικά αυθεντικά χειροποίητα χαλιά ονομάζονται βιολογικά, όπως τα τρόφιμα & τα καλλυντικά, ή οργανικά ή "organic" όπως αποκαλούνται διεθνώς από την αντίστοιχη Ελληνική λέξη. Ουσιαστικά, σημαίνει ότι δεν "παντρεύονται" με σύγχρονες μορφές χρήσης & συντήρησης, αφού για τη δημιουργία τους χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες μέθοδοι & τα ίδια υλικά, που υπήρχαν εδώ & αιώνες. Από την άλλη, ο σημερινός τρόπος ζωής, μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο αυθεντικό χειροποίητο, οι περισσότερες από τις οποίες είναι "ιάσιμες" & αποκαθίστανται πλήρως. Είναι γνωστό, ότι στα αυθεντικά χειροποίητα η κλωστοποίηση, γίνεται με τη ρόκα ή μικρά τσικρίκια. Αυτό "μεταφράζεται", ότι τα νήματα με τα οποία υφαίνεται το χαλί είναι ανομοιογενή & εντελώς ευαίσθητα, αφού δεν έχουν την ομοιομορφία των αντίστοιχων του κλωστηρίου. Έτσι, πολύ εύκολα ένα "γρέζο" ή ένα καρφάκι από τακούνι μπορεί να πιαστεί & να προκαλέσει ξήλωμα ή αναμάλλιασμα. Ακόμα, στα υψηλής πυκνότητας μάλλινα ή μαλλομέταξα, (όπου η κλωστή είναι πολύ λεπτή) και κυρίως στα μεταξωτά από ζωικό ή φυτικό μετάξι, πρέπει τα σημεία των επίπλων που εφάπτονται ή σύρονται πάνω στην μεταξωτή κλωστή του χαλιού να είναι εξαιρετικά λεία. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να έχουμε σοβαρή ζημιά στο χαλί. 
Πέρα από την κλωστοποίηση, οι επεξεργασίες στα αυθεντικά χαλιά & οι βαφές γίνονται με βότανα, ρίζες, φρούτα κ.λ.π. & δεν έχουν τη σταθερότητα της χημικής επεξεργασίας, αλλά βέβαια ούτε τις αρνητικές συνέπειες της χημείας στην υγεία & στο περιβάλλον. Δηλαδή, τα όποια σύγχρονα απορρυπαντικά (χλωρίνη κ.λ.π.) ενεργούν εντελώς καταστροφικά στο χαλί. Στατιστικά παρατηρείται, ότι χαλιά που πατήθηκαν με γυμνά πόδια, ακόμη & στεγνά, αλλά που βγήκαν όμως από χλωριομένη πισίνα, κατέστρεψαν ομάδα νημάτων με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα εμφάνισης ή χρηστικότητας του χαλιού. Το ίδιο συμβαίνει, αν δεν στεγνώσουν εντελώς πατώματα που καθαρίστηκαν με χημικά απορρυπαντικά & έχουν πάνω τους διέλευση, πριν πατήσουμε στο χαλί. Αντίστοιχα προβλήματα καταστροφής του πέλους, μείωση επιφανείας του αλλά και απώλεια, προκαλείται από τη λάθος χρήση της ηλεκτρικής σκούπας, ή από απρόσεκτη εφαρμογή καθαρισμού λεκέδων. Επίσης τα κρόσσια λόγω χρώματος & της ιδιοσυστασίας τους, αλλά & όπου υπάρχει ρέλιασμα είναι εξαιρετικά εκτεθειμένα σε λερώματα & ξηλώματα σε αντίθεση με το κυρίως χαλί (σχετικό άρθρο κρόσσια και ρέλια).Εκτός από τα τακούνια & τα απορρυπαντικά κλπ, ένα άλλο πρόβλημα είναι τα κατοικίδια ζώα. Επειδή, η λανολίνη & το λίπος διατηρούνται στα μαλλιά των χειροποίητων χαλιών & μετά την ύφανση, τα κατοικίδια έλκονται από αυτά & προκαλούν ζημιές. 
  
 

Επίσης η συνεχής έκθεση στον ήλιο, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν παρεμβάλλεται τζάμι & δεν υπάρχει κουρτίνα, προκαλεί πάντοτε αλλοίωση στα χρώματα. Βεβαίως, υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ έχουν συμβεί όλες οι παραπάνω αμέλειες ή παραλήψεις, παρ’ όλα αυτά, το αυθεντικό χαλί δεν έπαθε τίποτα. Είναι γεγονός, παρά το “delicate” των φυτικών υλικών και επεξεργασιών, ότι ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να παρουσιάζονται απίθανες αντοχές, ακόμα και σε μη ενδεδειγμένη χρησιμοποίησή τους, που όμως είναι πάντοτε εντελώς συμπτωματική. Η ενδεχόμενη γενίκευση τέτοιων περιπτώσεων οδηγεί σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα. Είναι σαν να λέμε, ότι επειδή κάποιος πέρασε σώος μια διασταύρωση με κόκκινο, θα μπορεί να συστήσει να περνάμε πάντοτε όλοι ασφαλείς, παραβιάζοντας το κόκκινο. Αλλά και πέραν αυτού κυρίως γιατί τα χειροποίητα δεν συσχετίζονται μεταξύ τους, αφού το κάθε συγκεκριμένο χαλί έχει την εντελώς δική του ιδιαιτερότητα & ιδιοσυστασία υλικών & εργασίας. Όλα τα ανωτέρω, είναι απλώς ενδεικτικά & όχι περιοριστικά, των άπειρων περιπτώσεων αμέλειας, που μπορεί να γίνουν αιτία για ζημιά στο χειροποίητο χαλί.

 
 
Σαν συμπέρασμα, δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση, ότι τα πραγματικά χειροποίητα χαλιά είναι προβληματικά. Οι περιπτώσεις αμέλειας που αναφέραμε, στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν συνήθως το 1% έως 3% από όλα τα χειροποίητα και κυριολεκτικά πάντοτε, μόνο στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται η απαραίτητη “στοργή και φροντίδα”. Εκείνο που χρειάζεται, είναι ένας καθαρισμός & συντήρηση μια φορά κάθε πέντε ή έξι χρόνια. Δεν τα στέλνουμε στο καθαριστήριο κάθε χρόνο, όπως τα χαλιά μηχανής. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι όλα τα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά "ΑΙΩΝ 1922" είναι σχολαστικά διαλεγμένα και ξεχωριστά ώστε να αποτελούν το "La Creme de la Creme" απ' όλα τα χειροποίητα χαλιά ακόμα και τα πιο πολύτιμα της αγοράς. Προορίζονται για να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές με περηφάνεια, ως κειμήλια κύρους & να διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση για ΑΙΩΝΕΣ. Γενικά, εφόσον υπάρχει "στοργή & φροντίδα", δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Άλλωστε, ο "ΑΙΩΝ 1922" με το δια βίου Service, αποτελεί εγγύηση υπεύθυνης αποκατάστασης, για ότι κι αν συμβεί.
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΑΙΩΝ1922 διαθέτει ειδικό τμήμα “After Sales Service”, τηλέφωνο 210 3000500 (10:00 – 16:00, εκτός Σαββάτου), που είναι το μόνο αποκλειστικά αρμόδιο για οποιαδήποτε θέμα ενδεχομένως προκύψει μετά την αγορά. Το τμήμα After Sales Service και τα ανάλογα άρθρα στην ιστοσελίδα μας, είναι τα μοναδικά υπεύθυνα για γραπτές συμβουλές και οδηγίες σχετικά με τα αγορασθέντα χαλιά. Κάθε επίκληση προφορικών συμβουλών ή διαβεβαιώσεων από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, θεωρείται ανυπόστατη και δεν δεσμεύουν την εταιρεία.

Για να έχετε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση, μην περιορίζεστε μόνο σε αυτό το άρθρο. Ανατρέξτε σε όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε συμβουλές φροντίδας. Μόνο έτσι θα έχετε μια αποτελεσματική γνώση της φροντίδας των χειροποίητων χαλιών.

 

Τα χειροποίητα χαλιά πρέπει να συντηρούνται και να καθαρίζονται αποκλειστικά από εξειδικευμένα στα χειροποίητα χαλιά ταπητοκαθαριστήρια μια φορά κάθε τρία έως πέντε χρόνια. Αν παρ' όλα αυτά, αλλά με την απόλυτη δική σας ευθύνη επιθυμείτε έναν καθαρισμό από εσάς κατ'οίκον προτείνουμε τις παρακάτω μεθόδους, όπου και χρησιμοποιούνται όπως περιγράφονται και τοπικά ανάλογα με το είδος του λεκέ, χωρίς όμως, να μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε για επιτυχή αποτελέσματα.
1. Διάλυμα απορρυπαντικού: ένα κουταλάκι ουδέτερου απορρυπαντικού (πλυντηρίου, πράσινο σαπούνι, απορρυπαντικό για μάλλινα) διαλυμένο σε ¼ λίτρου χλιαρό νερό. Κάνετε σαπουνάδα και χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα, τη βρέχετε και την τινάζεται να φύγει το νερό, παίρνετε τον αφρό και βουρτσίζετε το χαλί σε μία κατεύθυνση, στη φορά του πέλους. Για να το ξεπλύνετε γεμίστε μια λεκάνη με κρύο νερό , χρησιμοποιείτε πάλι μια μαλακή βούρτσα την οποία βρέχετε συχνά, τινάζετε και περνάτε το χαλί ώστε να ξεπλυθεί το σαπούνι. ‘Όταν τελειώσετε, το αφήνετε στο πάτωμα να στεγνώσει (2-3 ημέρες) και δεν το πατάτε. (Δεν μουσκεύουμε το χαλί, προσέχουμε μην ποτίσει από το νερό. Η εφαρμογή είναι αποκλειστικά για ελεγμένα ανεξίτηλα χρώματα).
2. Διάλυμα άσπρου ξυδιού: 3 μέρη χλιαρού νερού με 1 μέρος άσπρο ξύδι. Αν το χαλί σας είναι αρκετά λερωμένο, αυξήστε τη δόση άσπρου ξυδιού, δηλ. 3 νερό – 2 ξύδι. Ισχύει η εφαρμογή με μια μαλακή βούρτσα που βουτάμε στο διάλυμα και τινάζουμε ώστε να μην «μουλιάσουμε» το χαλί, απλά βουρτσίζουμε απαλά την επιφάνεια σε μία κατεύθυνση, στη φορά του πέλους. Αφήνουμε το χαλί στο πάτωμα (2-3 ημέρες) να στεγνώσει και προσέχουμε να μην πέφτει πάνω του το φως του ήλιου για να μην «κόψει» με το χρώμα του, λόγω του ξυδιού και δεν το πατάμε.

3. Αδιάλυτη καθαρή βενζίνη (η απλή βενζίνη για τα ρούχα). Βρέχουμε ένα βαμβακερό πανί απευθείας από το μπουκάλι και σκουπίζουμε την επιφάνεια του χαλιού με το πανί σε μια κατεύθυνση, στη φορά του πέλους. Αφήνουμε το χαλί στο πάτωμα για λίγη ώρα με τα παράθυρα ανοιχτά ώστε να καθαρίσει από τη μυρωδιά της βενζίνης.
 
Λεκέδες στο χαλί; Χρήσιμα μυστικά για την αντιμετώπισή τους.
Την κακιά στιγμή δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Όμως, το πρόβλημα είναι, ότι όταν συμβεί η “κακιά στιγμή” , δηλαδή το ατύχημα, επικρατεί σχεδόν πάντοτε ο πανικός και όχι η εντελώς απαραίτητη ηρεμία για την εκτέλεση των όποιων οδηγιών. Πρέπει υποχρεωτικά κάθε κίνηση, από τις πολλές που απαιτούνται, να είναι με εξαιρετικά σχολαστική επιμέλεια, απόλυτα αναγκαία για τον μη επαγγελματία. Επίσης, οι όποιες συμβουλές ή οδηγίες, προυποθέτουν το χειροποίητο χαλί να είναι σχετικά καθαρό. Το πλέον σημαντικό, είναι να μην προυπάρχουν εμφανείς ή και αφανείς λεκέδες, κοντά σε εκείνον που θέλουμε να καθαρίσουμε. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να έχουμε μια ανεπιθύμητη ”χημική ένωση”  των παλιών λεκέδων με το υλικό που χρησιμοποιούμε για τον πρόσφατο, και έτσι να αναδειχθούν πρόσθετα προβλήματα. Γι’ αυτό, συνήθως  κάθε προσπάθεια άμεσης ερασιτεχνικής αντιμετώπισης, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, από εκείνα που πιθανόν θα “θεραπεύσει”. Πάντοτε, η εμπειρία και η σύνεση επιβάλουν την σύσταση να αποτανθούμε στον ειδικό επαγγελματία, που θα έχει και την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Δεν είναι σημαντικό, μόνο το όποιο διάλυμα λευκού ξυδιού ή άλλου υλικού. Είναι σημαντικότερη η ασκούμενη πίεση, η τριβή στο χαλί, η ποσότητα του διαλύματος και ο χρόνος παραμονής του, πάνω στο χαλί, καθώς και κυρίως ο τρόπος στεγνώματος. Κάθε ένα από αυτά, είναι εξίσου καθοριστικό. Είναι ακριβώς όπως ένα δηλητήριο, στα χέρια ενός γιατρού θεραπεύει με τις επιστημονικά σωστές δοσολογίες, ενώ αντιθέτως στα χέρια κάποιου ημιμαθούς σκοτώνει. 
Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει τον “ερασιτέχνη” να αναλάβει την “θεραπεία”, με την εντελώς απόλυτη ευθύνη του. Για την περίπτωση που θέλετε να διακινδυνεύσετε, καλό θα είναι να γνωρίζετε κάποιους βασικούς τρόπους καθαρισμού λεκέδων τους οποίους μπορείτε, εάν επέμβετε άμεσα να αντιμετωπίσετε. Είναι αποτελεσματικότερη και αναγκαία από εσάς η άμεση αντιμετώπιση των λεκέδων, αλλιώς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για σοβαρούς ή παλιούς λεκέδες πρέπει απαραίτητα να απευθύνεστε πάντα σε ειδικούς. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε εάν τα χρώματα του χαλιού σας είναι ανεξίτηλα. Θα το διαπιστώσετε μουσκεύοντας ένα άσπρο πανί και τρίβοντάς το στην άκρη του χαλιού σας. Αν δεν χρωματιστεί, καθαρίστε από την άκρη προς το κέντρο του λεκέ και προς τη φορά του πέλους κι όχι τρίβοντας ή ανακατεύοντας την επιφάνεια του λεκέ γιατί έτσι επεκτείνεται. Δυσάρεστη εξέλιξη, που συνήθως δεν μπορούν να αποφύγουν οι "ερασιτέχνες".
 

 

ΛΕΚΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Αλκοόλ, Αίμα, Καφές, Αναψυκτικά Απορροφητικό πανί – Διάλυμα ουδέτερου απορρυπαντικού ή ξυδιού
Μαστίχα, Σοκολάτα, Αυγό, Λίπη, Φρούτο  Ξύστε με κουτάλι. Διάλυμα ουδέτερου απορρυπαντικού ή ξυδιού
Κόλλα Ξύστε με κουτάλι. Οινόπνευμα άσπρο
Σάλτσα, Παγωτό, Εμετός Αφαιρέστε με κουτάλι. Διάλυμα ουδέτερου απορρυπαντικού ή ξυδιού
Μπογιές  Αφαιρέστε με κουτάλι. Υγρό στεγνοκαθαριστηρίου
Γάλα  Απορροφητικό πανί. Βενζίνη ή υγρό στεγνοκαθαριστηρίου
Λάδια  Απορροφητικό πανί. Βενζίνη ή υγρό στεγνοκαθαριστηρίου
Ούρα, ακαθαρσίες Αφαιρέστε με κουτάλι. Απορροφητικό πανί. Διάλυμα ουδέτερου απορρυπαντικού ή ξυδιού

Σημείωση: Ποτέ δεν ρίχνουμε απευθείας πάνω στο χαλί τα διαλύματα απορρυπαντικού ή ξυδιού, πάντα ελέγχουμε την ποσότητα του υγρού χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα που συγκρατεί μετά το τίναγμα ελάχιστη υγρασία, και φυσικά τη βενζίνη και το οινόπνευμα, για τα οποία χρησιμοποιούμε πάντα ένα βαμβακερό ύφασμα που συγκρατεί μόνο το «σπίρτο» της καθαριστικής τους δύναμης μιας και όλο το μη χρηστικό χημικό υγρό τους έχει εξατμιστεί. Αν ο λεκές δεν απομακρυνθεί με την πρώτη εφαρμογή μην επαναλάβετε ξανά και ξανά γιατί μπορεί να προκαλέσετε αποχρωματισμούς και φθορά στην ύφανση. Δυστυχώς, σχεδόν πάντα, οι "ερασιτέχνες" επιμένουν με επαναληπτικές κινήσεις και προκαλούν τις δυσάρεστες εξελίξεις. Ζητήστε οπωσδήποτε τη γνώμη των ειδικών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ : Ο "ΑΙΩΝ 1922" δηλώνει ότι όλες αυτές οι αναφορές αποτελούν γενικές ενδεικτικές συμβουλές φροντίδας χαλιών, χωρίς καμία ευθύνη, αφού η εφαρμογή τους σχετίζεται απόλυτα με κάθε συγκεκριμένο χειροποίητο χαλί & τις ιδιαιτερότητές του, αλλά & την ιδιοσυστασία υλικών & εργασίας. Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατον να διασφαλιστεί, από μη επαγγελματία, η ακριβώς αναγκαία ποσότητα του όποιου διαλύματος, ο ακριβής χρόνος παραμονής του στο χαλί, ο κατά περίπτωση διαφορετικός τρόπος στεγνώματος κ.ο.κ. Αν έστω και μία από τις φάσεις αυτές ξεφύγει χρονικά ή ποσοτικά, ακόμα και κατ’ ελάχιστον, θα είναι εντελώς συμπτωματικό το απίθανο ενδεχόμενο για επιτυχές αποτέλεσμα. Γι' αυτό το λόγο συστήνουμε επαγγελματία ταπητοκαθαριστή ειδικευμένο στα χειροποίητα, με την προϋπόθεση να υπάρχει προηγουμένως η διαβεβαίωση ότι το χαλί σας θα καθαρισθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Πολλές φορές η τεχνική απειρία και η επαγγελματική ανεπάρκεια καλύπτονται εκ των υστέρων από τη φθηνή και εύκολη δικαιολογία του ότι "φταίει το χαλί". Αν δε βρείτε τον κατάλληλο τεχνίτη καθαρισμού χειροποίητων χαλιών, με αξιόπιστη διαβεβαίωση, τότε αποτανθείτε σε εμάς. Θα σας λύσουμε το πρόβλημα.

Ο ΑΙΩΝ1922 διαθέτει ειδικό τμήμα “After Sales Service”, τηλέφωνο 210 3000500 (10:00 – 16:00, εκτός Σαββάτου), που είναι το μόνο αποκλειστικά αρμόδιο για οποιαδήποτε θέμα ενδεχομένως προκύψει μετά την αγορά. Το τμήμα After Sales Service και τα ανάλογα άρθρα στην ιστοσελίδα μας, είναι τα μοναδικά υπεύθυνα για γραπτές συμβουλές και οδηγίες σχετικά με τα αγορασθέντα χαλιά. Κάθε επίκληση προφορικών συμβουλών ή διαβεβαιώσεων από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, θεωρείται ανυπόστατη και δεν δεσμεύουν την εταιρεία.

Για να έχετε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση, μην περιορίζεστε μόνο σε αυτό το άρθρο. Ανατρέξτε σε όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε συμβουλές φροντίδας. Μόνο έτσι θα έχετε μια αποτελεσματική γνώση της φροντίδας των χειροποίητων χαλιών.

Καταστήματα

Καταστήματα

(Έναντι "ΥΓΕΙΑ")
210-6231300
Ωράριο λειτουργίας:
Δε. 10:00 - 15:00
Τρ. 10:00 - 14:00
17:30 - 21:00
Τε. 10:00 - 15:00
Πέ. 10:00 - 14:00
17:30 - 21:00
Πα. 10:00 - 14:00
17:30 - 21:00
Σά. 10:00 - 15:00
Χάρτης Περιοχής και Οδηγίες
(και Αθανασίου Διάκου)
210-9703432
Ωράριο λειτουργίας:
Δε. 10:00 - 15:00
Τρ. 10:00 - 14:00
17:30 - 21:00
Τε. 10:00 - 15:00
Πέ. 10:00 - 14:00
17:30 - 21:00
Πα. 10:00 - 14:00
17:30 - 21:00
Σά. 10:00 - 15:00
Χάρτης Περιοχής και Οδηγίες
Καλέστε μας δωρεάν στο 800-11-1922-0, για οποιαδήποτε πληροφορία γύρω από τα χαλιά!
custserv@aion1922.com
AFTER SALES SERVICE
210 3000500 (10:00 - 16:00, εκτός Σαββάτου)
sales@aion1922.com
Copyright © 2018 Αυθεντικά Χειροποίητα Χαλιά ΑΙΩΝ 1922
 

Αυθεντικά Χειροποίητα Χαλιά ΑΙΩΝ 1922: Ο κόσμος της πιστοποιημένης ποιότητας στα χειροποίητα χαλιά και κιλίμια. 

Η μεγαλύτερη και πληρέστερη συλλογή αυθεντικών χαλιών στην Ευρώπη. Χαλιά σε άπειρα σχέδια, χρώματα, αλλά κα σε κάθε πιθανή και απίθανη διάσταση.
 
Καταστήματα χαλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χιλιάδες αυθεντικά χαλιά ΑΙΩΝ 1922!

 

Επισκέπτες All Time

6094056
Τώρα OnLine: 463