Ένα αυθεντικό, και κατά συνέπεια οικολογικό, χειροποίητο χαλί, είναι ένα ακριβό έργο τέχνης, υψηλής ποιότητας. Όμως, η υψηλή ποιότητα, δεν σημαίνει & υψηλή αντοχή. Είναι η διαφορά μεταξύ μιας μεταξωτής τουαλέτας & ενός παντελονιού τζην, ή μεταξύ ενός Toyota & μιας Lamborghini. Το παντελόνι τζην και το αυτοκίνητο Toyota είναι αποδεδειγμένα μεγάλης αντοχής, όπως σε αντιστοιχία τα συνθετικά μηχανής, είναι τα πλέον ανθεκτικά χαλιά. Τα συνθετικά χαλιά μηχανής, πωλούνται στα αντίστοιχα καταστήματα μηχανοποίητων χαλιών, αλλά ακόμα και σε υπαίθριες αγορές. Είναι τα πλέον ανθεκτικά, γιατί η συνθετική ίνα είναι συνεχής,(όπως ακριβώς η μπετονιά) και το συνεχές της ίνας, προσδίδει υπερβολικά μεγάλη αντοχή. Επιπλέον, βάφονται με χημικό τρόπο στην μάζα, οπότε και τα χρώματα είναι ανεξίτηλα στον ήλιο και δεν επηρεάζονται από το νερό. Επιπρόσθετα, καθαρίζονται εξαιρετικά εύκολα, αφού οι όποιοι λεκέδες ή λερώματα, δεν εμποτίζουν την συνθετική ίνα. Και πέραν αυτών, αντέχουν σε υψηλές ποσότητες νερού, ενώ στεγνώνουν χωρίς κίνδυνο συρρίκνωσης. Βέβαια, από την άλλη, το πετρελαιογενές του υλικού ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και αντίστοιχες επιδράσεις στο περιβάλλον.

Το αυθεντικό χειροποίητο, όπως η μεταξωτή τουαλέτα ή το αγωνιστικό Lamborghini, απαιτούν "στοργή & φροντίδα", δηλαδή συνεχή περιποίηση & συντήρηση, ώστε να εξασφαλισθεί υψηλή & μακροχρόνια αντοχή. Όλα τα αυθεντικά χειροποίητα "ΑΙΩΝ 1922" έχουν εξασφάλιση, δια βίου εξυπηρέτησης (After Sales Service). Σε σχέση με τα ενδεχόμενα προβλήματα, που μπορεί να παρουσιασθούν από κάθε πιθανή ή απίθανη απροσεξία ή αμέλεια, είναι γεγονός ότι αποκαθίστανται απολύτως στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή η εργασία χειρός, σε αντίθεση με τη βιομηχανική παραγωγή, ξαναδημιουργείται όπως μετά το ξήλωμα ενός χειροποίητου πλεκτού (με πλεκτοβελόνες) ξαναπλέκεται, χωρίς να αφήνει ίχνη "μανταρίσματος".

Η ιστορία του χειροποίητου χαλιού ανάγεται πολλούς αιώνες πίσω, ενώ η βιομηχανία χαλιών, μόλις εγγίζει τον ένα αιώνα. Οι σύγχρονες παραγωγές αυθεντικών χειροποίητων χαλιών, ελάχιστα διαφέρουν από εκείνες των προηγούμενων αιώνων. Η διαφορά έγκειται στην χρηστικότητα & χρήση τους. Τότε, στη μεν Ανατολή έβγαζαν τα υποδήματα πριν πατήσουν (όπως ακόμα & μέχρι σήμερα στους τόπους λατρείας τους), στην δε Δύση, στις Βασιλικές Αυλές χρησιμοποιούσαν από τότε ισχυρά ποδόμακτρα, ώστε να μην προκληθεί ζημιά στα χαλιά. Από την άλλη, στη σημερινή εποχή, στις χώρες της Ανατολής (Τουρκία-Συρία-Περσία-Αίγυπτος-Αραβία κ.λ.π.) τα υποδήματα αφήνονται έξω από την πόρτα ενώ εντός της οικίας με χαλιά, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά μαλακές παντόφλες. Και αυτό, γιατί τα παπούτσια, ακόμα & να σκουπιστούν καλά, μπορεί να έχουν συγκρατήσει οποιασδήποτε μορφής ψήγματα ή "γρέζο" που προκαλεί ζημιά στο χειροποίητο χαλί. Αλλά & στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, (Γερμανία, Ολλανδία, Σκανδιναβία κ.λ.π.) τα παπούτσια της οικογένειας, συνήθως παραμένουν στην είσοδο εν σειρά, & για να μένουν τα μεταφερόμενα μικρόβια εκτός οικίας, & να μειωθούν οι θόρυβοι βαδίσματος αλλά & για να προστατευτούν τα χαλιά.

 

Τα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά είναι προϊόντα οικολογικά. Αυτά τα πραγματικά αυθεντικά χειροποίητα χαλιά ονομάζονται βιολογικά, όπως τα τρόφιμα & τα καλλυντικά, ή οργανικά ή "organic" όπως αποκαλούνται διεθνώς από την αντίστοιχη Ελληνική λέξη. Ουσιαστικά, σημαίνει ότι δεν "παντρεύονται" με σύγχρονες μορφές χρήσης & συντήρησης, αφού για τη δημιουργία τους χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες μέθοδοι & τα ίδια υλικά, που υπήρχαν εδώ & αιώνες. Από την άλλη, ο σημερινός τρόπος ζωής, μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο αυθεντικό χειροποίητο, οι περισσότερες από τις οποίες είναι "ιάσιμες" & συνήθως αποκαθίστανται πλήρως. Είναι γνωστό, ότι στα αυθεντικά χειροποίητα η κλωστοποίηση, γίνεται με τη ρόκα ή μικρά τσικρίκια. Αυτό "μεταφράζεται", ότι τα νήματα με τα οποία υφαίνεται το χαλί είναι ανομοιογενή & εντελώς ευαίσθητα, αφού δεν έχουν την ομοιομορφία των αντίστοιχων του κλωστηρίου. Έτσι, πολύ εύκολα ένα "γρέζο" ή ένα καρφάκι από τακούνι μπορεί να πιαστεί & να προκαλέσει ξήλωμα ή αναμάλλιασμα. Ακόμα, στα υψηλής πυκνότητας μάλλινα ή μαλλομέταξα, (όπου η κλωστή είναι πολύ λεπτή) και κυρίως στα μεταξωτά από ζωικό ή φυτικό μετάξι, πρέπει τα σημεία των επίπλων που εφάπτονται ή σύρονται πάνω στην μεταξωτή κλωστή του χαλιού να είναι εξαιρετικά λεία. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να έχουμε σοβαρή ζημιά στο χαλί. 

Πέρα από την κλωστοποίηση, οι επεξεργασίες στα αυθεντικά χαλιά & οι βαφές γίνονται με βότανα, ρίζες, φρούτα κ.λ.π. & δεν έχουν τη σταθερότητα της χημικής επεξεργασίας, αλλά βέβαια ούτε τις αρνητικές συνέπειες της χημείας στην υγεία & στο περιβάλλον. Δηλαδή, τα όποια σύγχρονα απορρυπαντικά (χλωρίνη κ.λ.π.) ενεργούν εντελώς καταστροφικά στο χαλί. Στατιστικά παρατηρείται, ότι χαλιά που πατήθηκαν με γυμνά πόδια, ακόμη & στεγνά, αλλά που βγήκαν όμως από χλωριομένη πισίνα, κατέστρεψαν ομάδα νημάτων με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα εμφάνισης ή χρηστικότητας του χαλιού. Το ίδιο συμβαίνει, αν δεν στεγνώσουν εντελώς πατώματα που καθαρίστηκαν με χημικά απορρυπαντικά & έχουν πάνω τους διέλευση, πριν πατήσουμε στο χαλί. Αντίστοιχα προβλήματα καταστροφής του πέλους, μείωση επιφανείας του αλλά και απώλεια, προκαλείται από τη λάθος χρήση της ηλεκτρικής σκούπας, ή από απρόσεκτη εφαρμογή καθαρισμού λεκέδων. Επίσης τα κρόσσια λόγω χρώματος & της ιδιοσυστασίας τους, αλλά & όπου υπάρχει ρέλιασμα (Bokhara Pakistan) είναι εξαιρετικά εκτεθειμένα σε λερώματα & ξηλώματα σε αντίθεση με το κυρίως χαλί (σχετικό άρθρο κρόσσια και ρέλια).Εκτός από τα τακούνια & τα απορρυπαντικά κλπ, ένα άλλο πρόβλημα είναι τα κατοικίδια ζώα. Επειδή, η λανολίνη & το λίπος διατηρούνται στα μαλλιά των χειροποίητων χαλιών & μετά την ύφανση, τα κατοικίδια έλκονται από αυτά & προκαλούν ζημιές. Επίσης η συνεχής έκθεση στον ήλιο, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν παρεμβάλλεται τζάμι & δεν υπάρχει κουρτίνα, προκαλεί πάντοτε αλλοίωση στα χρώματα (σχετικό άρθρο λέκιασμα, ξέβαμα κ.λ.π.).

 Βεβαίως, υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ έχουν συμβεί όλες οι παραπάνω αμέλειες ή παραλήψεις, παρ’ όλα αυτά, το αυθεντικό χαλί δεν έπαθε τίποτα. Είναι γεγονός, παρά το “delicate” των φυτικών υλικών και επεξεργασιών, ότι ενδέχεται σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις να παρουσιάζονται απίθανες αντοχές, ακόμα και σε μη ενδεδειγμένη χρησιμοποίησή τους, που όμως είναι πάντοτε εντελώς συμπτωματική. Μια τέτοια σπάνια και απίθανη περίπτωση, δεν πρέπει να γενικεύεται.Η ενδεχόμενη γενίκευση τέτοιων περιπτώσεων οδηγεί σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα. Είναι σαν να λέμε, ότι επειδή κάποιος πέρασε σώος μια διασταύρωση με κόκκινο, θα μπορεί να συστήσει να περνάμε πάντοτε όλοι ασφαλείς, παραβιάζοντας το κόκκινο. Αλλά και πέραν αυτού κυρίως γιατί τα χειροποίητα δεν συσχετίζονται μεταξύ τους, αφού το κάθε συγκεκριμένο χαλί έχει την εντελώς δική του ιδιαιτερότητα & ιδιοσυστασία υλικών & εργασίας. Κάθε χειροποίητο είναι μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνο του.  Όλα τα ανωτέρω, είναι απλώς ενδεικτικά & όχι περιοριστικά, των άπειρων περιπτώσεων αμέλειας, που μπορεί να γίνουν αιτία για ζημιά στο χειροποίητο χαλί.
 

Σαν συμπέρασμα, δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση, ότι τα πραγματικά χειροποίητα χαλιά είναι προβληματικά. Οι περιπτώσεις αμέλειας που αναφέραμε, στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν συνήθως το 1% έως 3% από όλα τα χειροποίητα. Σημειωτέον ότι τα όποια προβλήματα, κυριολεκτικά πάντοτε, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται σχολαστικά, η απαραίτητη αλλά και ενδεδειγμένη “στοργή και φροντίδα”. Σε αυτές τις σπάνιες, χωρίς "στοργή και φροντίδα" περιπτώσεις, το σημαντικό είναι, να στείλουμε το χειροποίητο χαλί στον τεχνίτη, αμέσως μόλις παρουσιασθεί, το ελάχιστο έστω ακόμα και εντελώς ανεπαίσθητο μικροπρόβλημα, για να αποφύγουμε κάθε περαιτέρω αρνητική εξέλιξη. Η ελάχιστη καθυστέρηση μετατρέπει το μικρό πρόβλημα σε σοβαρό, δυσκολεύει σημαντικά την επισκευή, ενώ ξεφεύγει υπερβολικά το αντίστοιχο κόστος. Εκείνο που τελικά χρειάζεται το χειροποίητο χαλί είναι απλά ένας καθαρισμός & συντήρηση από έμπειρο και επιβεβαιωμένα αξιόπιστο επαγγελματία, μια φορά κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ανάλογα με την επιβάρυνση που δέχεται, αλλά πάντοτε με την προυπόθεση ότι το φροντίζουμε και το περιποιούμαστε ανελλιπώς. Δεν χρειάζεται να τα στέλνουμε απαραιτήτως στο καθαριστήριο κάθε χρόνο, όπως συνήθως τα χαλιά μηχανής. Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητος ο καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα προς την κατεύθυνση του πέλους, στην χαμηλότερη όμως ένταση σε τακτά διαστήματα σε αντιστοιχία με την χρήση.

Είναι απόλυτα σίγουρο ότι όλα τα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά "ΑΙΩΝ 1922" είναι σχολαστικά διαλεγμένα από τους έμπειρους ανθρώπους της, και ξεχωριστά ώστε να αποτελούν το "La Creme de la Creme", απ’ όλα τα χειροποίητα χαλιά, ακόμα και από τα πιο πολύτιμα της αγοράς. Επιπλέον, έχουν διασφαλισμένη τόσο την απόλυτη αξιοπιστία στην ποιότητα όσο και την έγκυρη πιστοποίηση. Αποτελεί τελικά την σίγουρη τοποθέτηση χρημάτων σε ένα αξιόλογο αυθεντικό χειροτέχνημα, ουσιαστικά μια επένδυση με ασφαλείς προοπτικές για σοβαρές οικονομικές αποδόσεις στο μέλλον. Προορίζονται για να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές με περηφάνεια, ως οικογενειακά κειμήλια κύρους & να διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση για ΑΙΩΝΕΣ.

Όλες οι προσπάθειές μας, κατατείνουν στην πλήρη ικανοποίηση και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του κάθε πελάτη, τόσο κατά την αγορά όσο και στην αποκατάσταση από ενδεχόμενο “ατύχημα”.  Η προσεκτική χρήση και στην βάση αυτής η περιποίηση και η φροντίδα ενός αυθεντικού χειροποίητου, προσδιορίζει και εξασφαλίζει την αντοχή και την χρηστικότητά του για πολλές επόμενες γενιές. Γενικά, εφόσον υπάρχει "στοργή & φροντίδα", δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Άλλωστε, ο "ΑΙΩΝ 1922" με το δια βίου Service, αποτελεί εγγύηση υπεύθυνης αποκατάστασης, για ότι κι αν συμβεί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΑΙΩΝ1922 διαθέτει ειδικό τμήμα “After Sales Service”, τηλέφωνο 210 3000500 (10:00 – 16:00, εκτός Σαββάτου), που είναι το μόνο αποκλειστικά αρμόδιο για οποιαδήποτε θέμα ενδεχομένως προκύψει μετά την αγορά. Το τμήμα After Sales Service και τα ανάλογα άρθρα στην ιστοσελίδα μας, είναι τα μοναδικά υπεύθυνα για γραπτές συμβουλές και οδηγίες σχετικά με τα αγορασθέντα χαλιά. Κάθε επίκληση προφορικών συμβουλών ή διαβεβαιώσεων από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, θεωρείται ανυπόστατη και δεν δεσμεύουν την εταιρεία.

Για να έχετε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση, μην περιορίζεστε μόνο σε αυτό το άρθρο. Ανατρέξτε σε όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε συμβουλές φροντίδας. Μόνο έτσι θα έχετε μια αποτελεσματική γνώση της φροντίδας των χειροποίητων χαλιών.


Καταστήματα

Καταστήματα

(Έναντι "ΥΓΕΙΑ")
210-6231300
kifisias@aion1922.com
Ωράριο λειτουργίας:
Δε. 10:00 - 20:00
Τρ. 10:00 - 20:00
Τε. 10:00 - 20:00
Πέ. 10:00 - 20:00
Πα. 10:00 - 20:00
Σά. 10:00 - 18:00
Χάρτης Περιοχής και Οδηγίες
(και Αθανασίου Διάκου)
210-9703432
poseidonos@aion1922.com
Ωράριο λειτουργίας:
Δε. 10:00 - 20:00
Τρ. 10:00 - 20:00
Τε. 10:00 - 20:00
Πέ. 10:00 - 20:00
Πα. 10:00 - 20:00
Σά. 10:00 - 18:00
Χάρτης Περιοχής και Οδηγίες
Καλέστε μας δωρεάν στο 800-11-1922-0, για οποιαδήποτε πληροφορία γύρω από τα χαλιά!
custserv@aion1922.com
After Sales Service
210 3000500 (10:00 - 16:00), εκτός Σαββάτου
Copyright © 2018 Αυθεντικά Χειροποίητα Χαλιά ΑΙΩΝ 1922
 

Αυθεντικά Χειροποίητα Χαλιά ΑΙΩΝ 1922: Ο κόσμος της πιστοποιημένης ποιότητας στα χειροποίητα χαλιά και κιλίμια. 

Η μεγαλύτερη και πληρέστερη συλλογή αυθεντικών χαλιών στην Ευρώπη. Χαλιά σε άπειρα σχέδια, χρώματα, αλλά κα σε κάθε πιθανή και απίθανη διάσταση.
 
Καταστήματα χαλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χιλιάδες αυθεντικά χαλιά ΑΙΩΝ 1922!

 

Επισκέπτες All Time

6246524
Τώρα OnLine: 621