Ένα αυθεντικό χειροποίητο χαλί, είναι ένα ακριβό έργο τέχνης, υψηλής ποιότητας. Όμως, η υψηλή ποιότητα, δεν σημαίνει & υψηλή αντοχή. Είναι η διαφορά μεταξύ μιας μεταξωτής τουαλέτας & ενός παντελονιού τζην, ή μεταξύ ενός Toyota & μιας Lamborghini. Το αυθεντικό χειροποίητο, όπως η μεταξωτή τουαλέτα ή το αγωνιστικό Lamborghini, απαιτούν "στοργή & φροντίδα", δηλαδή συνεχή περιποίηση & συντήρηση, ώστε να εξασφαλισθεί υψηλή & μακροχρόνια αντοχή.
 
Όλα τα αυθεντικά χειροποίητα "ΑΙΩΝ 1922" έχουν γραπτή εξασφάλιση, δια βίου εξυπηρέτησης (After Sales Service). Σε σχέση με τα ενδεχόμενα προβλήματα, που μπορεί να παρουσιασθούν, είναι γεγονός ότι αποκαθίστανται απολύτως στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή η εργασία χειρός, σε αντίθεση με τη βιομηχανική παραγωγή, ξαναδημιουργείται όπως μετά το ξήλωμα ενός χειροποίητου πλεκτού (με πλεκτοβελόνες) ξαναπλέκεται, χωρίς να αφήνει ίχνη "μανταρίσματος".
 
Η ιστορία του χειροποίητου χαλιού ανάγεται πολλούς αιώνες πίσω, ενώ η βιομηχανία χαλιών, μόλις εγγίζει τον ένα αιώνα. Οι σύγχρονες παραγωγές αυθεντικών χειροποίητων χαλιών, ελάχιστα διαφέρουν από εκείνες των προηγούμενων αιώνων. Η διαφορά έγκειται στην χρηστικότητα & χρήση τους. Τότε, στη μεν Ανατολή έβγαζαν τα υποδήματα πριν πατήσουν (όπως ακόμα & μέχρι σήμερα στους τόπους λατρείας τους), στην δε Δύση, στις Βασιλικές Αυλές χρησιμοποιούσαν από τότε ισχυρά ποδόμακτρα, ώστε να μην προκληθεί ζημιά στα χαλιά. Από την άλλη, στη σημερινή εποχή, στις χώρες της Ανατολής (Τουρκία-Συρία-Αίγυπτος-Αραβία κ.λ.π.) τα υποδήματα αφήνονται έξω από την πόρτα ενώ εντός της οικίας με χαλιά, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά μαλακές παντόφλες. Και αυτό, γιατί τα παπούτσια, ακόμα & να σκουπιστούν καλά, μπορεί να έχουν συγκρατήσει οποιασδήποτε μορφής "γρέζο" που προκαλεί ζημιά. Αλλά & στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, (Γερμανία, Ολλανδία, Σκανδιναβία κ.λ.π.) τα παπούτσια της οικογένειας, συνήθως παραμένουν στην είσοδο εν σειρά, & για να μένουν τα μεταφερόμενα μικρόβια εκτός οικίας, & να μειωθούν οι θόρυβοι βαδίσματος αλλά & για να προστατευτούν τα χαλιά.
 
Τα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά είναι προϊόντα οικολογικά. Αυτά τα πραγματικά αυθεντικά χειροποίητα χαλιά ονομάζονται βιολογικά, όπως τα τρόφιμα & τα καλλυντικά, ή οργανικά ή "organic" όπως αποκαλούνται διεθνώς από την αντίστοιχη Ελληνική λέξη. Ουσιαστικά, σημαίνει ότι δεν "παντρεύονται" με σύγχρονες μορφές χρήσης & συντήρησης, αφού για τη δημιουργία τους χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες μέθοδοι & τα ίδια υλικά, που υπήρχαν εδώ & αιώνες. Από την άλλη, ο σημερινός τρόπος ζωής, μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο αυθεντικό χειροποίητο, οι περισσότερες από τις οποίες είναι "ιάσιμες" & αποκαθίστανται πλήρως. Είναι γνωστό, ότι στα αυθεντικά χειροποίητα η κλωστοποίηση, γίνεται με τη ρόκα ή μικρά τσικρίκια. Αυτό "μεταφράζεται", ότι τα νήματα με τα οποία υφαίνεται το χαλί είναι ανομοιογενή & εντελώς ευαίσθητα, αφού δεν έχουν την ομοιομορφία των αντίστοιχων του κλωστηρίου. Έτσι, πολύ εύκολα ένα "γρέζο" ή ένα καρφάκι από τακούνι μπορεί να πιαστεί & να προκαλέσει ξήλωμα ή αναμάλλιασμα. Πέρα από την κλωστοποίηση, οι επεξεργασίες στα αυθεντικά χαλιά & οι βαφές γίνονται με βότανα, ρίζες, φρούτα κ.λ.π. & δεν έχουν τη σταθερότητα της χημικής επεξεργασίας, αλλά βέβαια ούτε τις αρνητικές συνέπειες της χημείας στην υγεία & στο περιβάλλον. Δηλαδή, τα όποια σύγχρονα απορρυπαντικά (χλωρίνη κ.λ.π.) ενεργούν εντελώς καταστροφικά στο χαλί. Στατιστικά παρατηρείται, ότι χαλιά που πατήθηκαν με γυμνά πόδια, ακόμη & στεγνά, αλλά που βγήκαν όμως από χλωριομένη πισίνα, κατέστρεψαν ομάδα νημάτων με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα εμφάνισης ή χρηστικότητας του χαλιού. Το ίδιο συμβαίνει, αν δεν στεγνώσουν εντελώς πατώματα που καθαρίστηκαν με χημικά απορρυπαντικά & έχουν πάνω τους διέλευση, πριν πατήσουμε στο χαλί. Αντίστοιχα προβλήματα καταστροφής του πέλους, μείωση επιφανείας του αλλά και απώλεια, προκαλείται από τη λάθος χρήση της ηλεκτρικής σκούπας, ή από απρόσεκτη εφαρμογή καθαρισμού λεκέδων. Επίσης τα κρόσσια λόγω χρώματος & της ιδιοσυστασίας τους, αλλά & όπου υπάρχει ρέλιασμα είναι εξαιρετικά εκτεθειμένα σε λερώματα & ξηλώματα σε αντίθεση με το κυρίως χαλί. Εκτός από τα τακούνια & τα απορρυπαντικά κλπ, ένα άλλο πρόβλημα είναι τα κατοικίδια ζώα. Επειδή, η λανολίνη & το λίπος διατηρούνται στα μαλλιά των χειροποίητων χαλιών & μετά την ύφανση, τα κατοικίδια έλκονται από αυτά & προκαλούν ζημιές. 
 
 
Επίσης η συνεχής έκθεση στον ήλιο, ειδικά όταν παρεμβάλλεται τζάμι & δεν υπάρχει κουρτίνα, προκαλεί αλλοίωση στα χρώματα. Βεβαίως, υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ έχουν συμβεί όλες οι παραπάνω αμέλειες ή παραλήψεις, παρ’ όλα αυτά, το αυθεντικό χαλί δεν έπαθε τίποτα. Η ενδεχόμενη γενίκευση τέτοιων περιπτώσεων οδηγεί σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα. Είναι σαν να λέμε, ότι επειδή κάποιος πέρασε σώος μια διασταύρωση με κόκκινο, θα μπορεί να συστήσει να περνάμε πάντοτε όλοι ασφαλείς, παραβιάζοντας το κόκκινο. Αλλά και πέραν αυτού κυρίως γιατί τα χειροποίητα δεν συσχετίζονται μεταξύ τους, αφού το κάθε συγκεκριμένο χαλί έχει την εντελώς δική του ιδιαιτερότητα & ιδιοσυστασία υλικών & εργασίας. Όλα τα ανωτέρω, είναι απλώς ενδεικτικά & όχι περιοριστικά, των άπειρων περιπτώσεων αμέλειας, που μπορεί να γίνουν αιτία για ζημιά στο χειροποίητο χαλί.
 
 
Σαν συμπέρασμα, δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση, ότι τα πραγματικά χειροποίητα χαλιά είναι προβληματικά. Οι περιπτώσεις που αναφέραμε, στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν συνήθως το 1% έως 3% από όλα τα χειροποίητα. Εκείνο που χρειάζεται, είναι ένας καθαρισμός & συντήρηση μια φορά κάθε πέντε ή έξι χρόνια. Δεν τα στέλνουμε στο καθαριστήριο κάθε χρόνο, όπως τα χαλιά μηχανής. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι όλα τα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά "ΑΙΩΝ 1922" είναι σχολαστικά διαλεγμένα και ξεχωριστά ώστε να αποτελούν το "La Creme de la Creme" & προορίζονται για να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές & να διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση για ΑΙΩΝΕΣ. Γενικά, εφόσον υπάρχει "στοργή & φροντίδα", δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Άλλωστε, ο "ΑΙΩΝ 1922" με το δια βίου Service, αποτελεί εγγύηση υπεύθυνης αποκατάστασης, για ότι κι αν συμβεί.
 
Για να έχετε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση, μην περιορίζεστε μόνο σε αυτό το άρθρο. Ανατρέξτε σε όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε συμβουλές φροντίδας. Μόνο έτσι θα έχετε μια αποτελεσματική γνώση της φροντίδας των χειροποίητων χαλιών.

Καταστήματα

Καταστήματα

(Έναντι "ΥΓΕΙΑ")
210-6231300
Ωράριο λειτουργίας:
Δε. 10:00 - 15:00
Τρ. 10:00 - 21:00
Τε. 10:00 - 15:00
Πέ. 10:00 - 21:00
Πα. 10:00 - 21:00
Σά. 10:00 - 16:00
Χάρτης Περιοχής και Οδηγίες
(και Αθανασίου Διάκου)
210-9703432
Ωράριο λειτουργίας:
Δε. 10:00 - 15:00
Τρ. 10:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
Τε. 10:00 - 15:00
Πέ. 10:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
Πα. 10:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
Σά. 10:00 - 16:00
Χάρτης Περιοχής και Οδηγίες
Καλέστε μας δωρεάν στο 800-11-1922-0, για οποιαδήποτε πληροφορία γύρω από τα χαλιά!
800-11-1922-0
custserv@aion1922.com
Copyright © 2018 Αυθεντικά Χειροποίητα Χαλιά ΑΙΩΝ 1922
 

Αυθεντικά Χειροποίητα Χαλιά ΑΙΩΝ 1922: Ο κόσμος της πιστοποιημένης ποιότητας στα χειροποίητα χαλιά και κιλίμια. 

Η μεγαλύτερη και πληρέστερη συλλογή αυθεντικών χαλιών στην Ευρώπη. Χαλιά σε άπειρα σχέδια, χρώματα, αλλά κα σε κάθε πιθανή και απίθανη διάσταση.
 
Καταστήματα χαλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χιλιάδες αυθεντικά χαλιά ΑΙΩΝ 1922!

 

Επισκέπτες All Time

5831774
Τώρα OnLine: 112