(από δημοσίευμα περιοδικού τύπου)

Τα χειροποίητα χαλιά αξιολογούνται από τρία βασικά χαρακτηριστικά:

α) την καταγωγή τους, β) τον όγκο της εργασίας που απαιτήθηκε για να γίνουν και γ) την μεγάλη ή μικρή ποσοτική προσφορά στην αγορά του συγκεκριμένου τύπου
Η αυθεντικότητα, η σπανιότητα και η παλαιότητα είναι τρεις άλλες παράμετροι που συντάσσονται με τα τρία βασικά χαρακτηριστικά. Σημαντικότερο όμως από όλα τα παραπάνω είναι το «διάλεγμα» στις πόλεις παραγωγής χαλί-χαλί από τους experts της επιχείρησης που τα εισάγει. 

 


Τα χειροποίητα χαλιά αξιολογούνται από τρία βασικά χαρακτηριστικά:

α) την καταγωγή τους, β) τον όγκο της εργασίας που απαιτήθηκε για να γίνουν και γ) την μεγάλη ή μικρή ποσοτική προσφορά στην αγορά του συγκεκριμένου τύπου
Η αυθεντικότητα, η σπανιότητα και η παλαιότητα είναι τρεις άλλες παράμετροι που συντάσσονται με τα τρία βασικά χαρακτηριστικά. Σημαντικότερο όμως από όλα τα παραπάνω είναι το «διάλεγμα» στις πόλεις παραγωγής χαλί-χαλί από τους experts της επιχείρησης που τα εισάγει. 

 

Α) ΚΑΤΑΓΩΓΗ: Η ονομασία των διαφόρων χαλιών είναι συνήθως της πόλης που κατασκευάστηκαν. Κάθε πόλη κατ' αντιστοιχία κάθε τύπος χαλιού έχει τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του: την ποιότητα του μαλλιού, τα σχέδια, τα χρώματα, τους συνδυασμούς των χρωμάτων, τα μεγέθη, η τεχνική στην κλωστοποίηση και ύφανση αλλά και το πλύσιμο και το φινίρισμα. Αυτά είναι τα «επώνυμα» χαλιά ενώ τα «ανώνυμα» είναι εκείνα που κατασκευάζονται σε άλλα μέρη αντιγράφοντας την τεχνική και το ύφος της επώνυμης περιοχής. Οι συνεχείς πόλεμοι στις περιοχές αυτές δημιούργησαν πολλούς πρόσφυγες και έτσι αναπτύχθηκαν τα λεγόμενα «προσφυγικά χαλιά», που θεωρούνται επώνυμα γιατί κατασκευάζονται από τους αυθεντικούς υφάντες.

Β) ΚΟΜΠΟΙ: Από τα τρία βασικά στοιχεία και τις παραμέτρους που προαναφέρθηκαν υπάρχει η εντύπωση στον απλό κόσμο ότι οι κόμποι ενός χειροποίητου χαλιού είναι το μοναδικό στοιχείο αποτίμησής του. Αυτό δεν είναι ακριβές (μολονότι οι πολλοί ή οι λίγοι κόμποι σχετίζονται με τον «όγκο εργασίας που απαιτήθηκε») παρά μόνον συγκριτικά μεταξύ δύο ίδιων χαλιών της αυτής καταγωγής όπου τελευταία παρατηρούνται διαφορετικές πυκνότητες. Όσο περισσότερους κόμπους έχει ένα χαλί τόσο ανεβαίνει η αξία του και τόσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια έχει στην απόδοση των παραστάσεών του. Στα χειροποίητα χαλιά δεν μετράει μόνον η μπροστινή επιφάνεια αλλά και η πίσω έχει μεγάλη σημασία. Το σχέδιο πρέπει να παρουσιάζεται με την ίδια ευκρίνεια και στην πίσω πλευρά και πρέπει να φαίνονται καθαρά η διάταξη και η πυκνότητα των κόμπων. 

Γ) ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Όσο πιο φθηνό είναι το κόστος εργασίας στις χώρες της Ανατολής, τόσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή χαλιών και αντίστοιχα η προσφορά στο διεθνές εμπόριο. Έτσι οι χώρες που κατασκευάζουν «ανώνυμα» χαλιά (αντίγραφα) έχουν μεγάλη προσφορά που μειώνει την τιμή τους. Στις χώρες που αυθεντικά κατασκευάζονται «επώνυμα» χαλιά, η προσφορά είναι περιορισμένη αφού οι κάτοικοι της συγκεκριμένης πόλης είναι ορισμένοι. Η μικρή αυτή προσφορά αυξάνει την τιμή τους. Σε κάθε πόλη οι χαρισματικοί υφάντες αποτελούν ένα μικρό ποσοστό. Η παραγωγική τους ικανότητα είναι εξαιρετικά μικρότερη, αφού η ποιοτική αναβάθμιση μακραίνει τον χρόνο κατασκευής. Έτσι μειώνεται στο ελάχιστο η ποσοτική προσφορά των αριστουργημάτων αυτών και ανεβαίνει θεαματικά η τιμή τους. 
 
Δ) ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπηρετώντας το κακώς εννοούμενο marketing υπάρχουν στρεβλώσεις στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Έτσι μπορεί κανείς να συναντήσει χαλιά μιας άλφα καταγωγής με διαστάσεις μιας βήτα καταγωγής και χρώματα μιας τρίτης κατηγορίας. Όλα τα στρεβλά αυτά χαλιά έχουν μικρότερη εμπορική αξία και φυσικά δεν πρόκειται να αποκτήσουν μελλοντικά συλλεκτική αξία. Το σημαντικό στοιχείο για να αγοράσει κανείς ένα χειροποίητο χαλί, εκτός της αυθεντικότητας, σπανιότητας ή παλαιότητας, είναι η προσέγγιση της δικής του αισθητικής με εκείνη του χαλιού. 

 

Ε) ΔΙΑΛΕΓΜΑ (selection): Το καθοριστικότερο στοιχείο στην αξιολόγηση ενός χαλιού, είναι το διάλεγμα των αριστουργημάτων μέσα από πολλά χαλιά ανεξαρτήτως τιμής. Αυτά τα χαλιά, τα SELECTIVE γίνονται με μαλλιά από ζώα με μακρύ τρίχωμα, ξαίνονται στο χέρι (hand carded), κλωστοποιούνται με ρόκα (hand spun), βάφονται με φυσικές βαφές από βότανα (vegetable dyed) και υφαίνονται διπλόκομπα (double knotted). Στις τελικές επεξεργασίες φινιρίσματος ακολουθούν απόλυτα παραδοσιακούς τρόπους με την χρησιμοποίηση εντελώς φυσικών υλικών. Αυτά τα αριστουργήματα διαλέγονται χαλί-χαλί από τους ανθρώπους των εισαγωγικών επιχειρήσεων που σέβονται την πελατεία τους και πωλούν κατευθείαν στον τελικό καταναλωτή.

ΣΤ) ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ-ΕΜΠΟΡΙΑ: Η διαλογή και η επιλογή των χαλιών είναι το σημαντικότερο στην διαδικασία της εμπορίας τους. Έτσι έχουμε τα χαλιά πρώτης επιλογής που αγοράζονται από εισαγωγείς με κατευθείαν πώληση στον τελικό πελάτη. Τα χαλιά δεύτερης επιλογής, αγοράζονται από εισαγωγείς που τα μεταπωλούν σε καταστήματα λιανικής χωρίς να έχουν επαφή με τον τελικό πελάτη και ως εκ τούτου είναι προσανατολισμένοι μόνο στην φθηνή τιμή. Και τέλος τα χαλιά που εγκαταλείπονται για να αγορασθούν από μεγάλα Department Stores ή Super Markets ή εμπόρους τηλεοπτικών και ταχυδρομικών πωλήσεων, όπου μετράει η φθηνή τιμή ανεξαρτήτως αν έχει αντίκρισμα στο αγοραζόμενο είδος. Δηλαδή το χαλί σαν ένα χειροτέχνημα δεν έχει τιμή, αφού δεν είναι ένα βιομηχανικό προϊόν, έχει μόνον αξία. Η παράδοση, η πείρα, η ειδίκευση, η φερεγγυότητα προσδίδουν το κύρος που απαιτείται, ώστε μια αγορά χαλιού να αντικρίζει αξιόπιστα την τιμή του.

 

Ζ) ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ: Τα καταστήματα ΑΙΩΝ1922 σας την παρέχουν. Πέρα από όλα αυτά έχετε έγγραφη και απόλυτα υπεύθυνη εξασφάλιση αφού κάθε αγορά χειροποίητου χαλιού συνοδεύεται από σειρά πιστοποιήσεων και διασφαλίσεων.


Περιεχόμενα: Οδηγός Αγοράς Χαλιών

Καταστήματα

Καταστήματα

(Έναντι "ΥΓΕΙΑ")
210-6231300
kifisias@aion1922.com
Ωράριο λειτουργίας:
Δε. 10:00 - 20:00
Τρ. 10:00 - 20:00
Τε. 10:00 - 20:00
Πέ. 10:00 - 20:00
Πα. 10:00 - 20:00
Σά. 10:00 - 18:00
Χάρτης Περιοχής και Οδηγίες
(και Αθανασίου Διάκου)
210-9703432
poseidonos@aion1922.com
Ωράριο λειτουργίας:
Δε. 10:00 - 20:00
Τρ. 10:00 - 20:00
Τε. 10:00 - 20:00
Πέ. 10:00 - 20:00
Πα. 10:00 - 20:00
Σά. 10:00 - 18:00
Χάρτης Περιοχής και Οδηγίες
Καλέστε μας δωρεάν στο 800-11-1922-0, για οποιαδήποτε πληροφορία γύρω από τα χαλιά!
custserv@aion1922.com
After Sales Service
210 3000500 (10:00 - 16:00), εκτός Σαββάτου
Copyright © 2018 Αυθεντικά Χειροποίητα Χαλιά ΑΙΩΝ 1922
 

Αυθεντικά Χειροποίητα Χαλιά ΑΙΩΝ 1922: Ο κόσμος της πιστοποιημένης ποιότητας στα χειροποίητα χαλιά και κιλίμια. 

Η μεγαλύτερη και πληρέστερη συλλογή αυθεντικών χαλιών στην Ευρώπη. Χαλιά σε άπειρα σχέδια, χρώματα, αλλά κα σε κάθε πιθανή και απίθανη διάσταση.
 
Καταστήματα χαλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χιλιάδες αυθεντικά χαλιά ΑΙΩΝ 1922!

 

Επισκέπτες All Time

6246500
Τώρα OnLine: 598